Tapahtumamaailma.fi

Mitkä ovat Suomen suosituimmat alkoholijuomat?

Me suomalaiset tykkäämme nautiskella alkoholijuomista. Vaikka juomakulttuurimme ei ole kuitenkaan vielä yhtä sivistynyttä ja arkipäivästynyttä kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa, osaamme kuitenkin arvostaa laadukkaita alkoholituotteita.

Viime vuosien aikana myös tottumukset ovat muuttuneet. Esimerkiksi viinit ovat muodostuneet osaksi arki-iltojen illallista eikä juominen ole enää vain humalaperäistä, jota se mahdollisesti oli vielä parikymmentä vuotta sitten. 

Olemme siis siirtyneet määrän sijaan laatuun. Siitä kertoo lukuisat eri olutlajit ja suomalaisten panimoiden sekä tislaamoiden määrän huima kasvu. Ne ovat myös niittäneet mainetta ulkomailla, joista hyvä esimerkki on suomalaisuutta korostava ja suomalaisesta rukiista vahvoja alkoholeja valmistava Kyrö Distillery.

Jos itse mietit oman panimon, tislaamon tai vaikkapa elintarvikeyrityksen perustamista, nyt taitaa olla juuri oikea aika siihen. Voit löytää rahoituksen projektillesi lainoja myöntäviltä yrityksiltä, joiden lista on kätevästi saatavilla lainat.fi -sivustolta.

Mitkä alkoholijuomat myyvät eniten?

Viimeisin tutkimustulos löytyy vuodelta 2019. Alko on Suomessa monopoliasemassa alkoholin myynnissä, joten joudumme tässä kohtaa luottamaan sen myyntitietoihin. Sen mukaan, yllättävästi, Suomen myydyin alkoholituote oli suomalainen Leijona Viina -vodka. Sitä myytiin yli 2 miljoonaa litraa vuonna 2019.

Sitä seurasi myös muut suomalaiset vodkat: Koskenkorva ja Suomi. Vasta sen jälkeen listalta löytyy arkisemmat juomat kuten lonkero, vahvat oluet ja väkevät juomat sekä viini. Suomalaisten suosituimmat viinit ovat valmistettuja muun muassa Portugalissa, Chilessä ja Etelä-Afrikassa.

Vodkan suosion voi selittää sillä, että erittäin monet suomalaiset ostavat miedompia juomia Tallinnasta ja Latviasta. Risteilyjen hinnan saa erittäin nopeasti hyvitettyä ostamalla muutaman “keissin” siideriä, lonkeroa tai olutta, joskin mitään tuontirajoituksia ei pahemmin ole - kunhan juotavat määrät ovat omaan henkilökohtaiseen käyttöön.

Kuinka paljon suomalaiset sitten juovat?

Tilastojen mukaan jokainen yli 15-vuotias suomalainen joi vuonna 2019 noin 10 litraa puhdasta alkoholia. Se on noin neljä prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Alkoholinkulutuksen ennätysvuosi oli 2005, jolloin tilastoitiin 12,7 litran kokonaiskulutus.

Kulutus on kuitenkin laskenut merkittävästi kyseisestä vuodesta ja laskutrendi jatkuu edelleen. Ennusteiden mukaan myös vuoden 2020 alkoholinkulutus - mielestäni tämäkin on yllättävää - on jäämässä aikaisempaa vuotta vähemmäksi. 

Miten suomalaisten juomatottumukset ovat muuttuneet?

Tilastojen mukaan 1950-luvulla suomalaiset nauttivat pääsääntöisesti väkeviä juomia. Vasta keskivahvan oluen ilmestyminen kauppoihin vuonna 1969 vähensi väkevien juomien suosiota. Viini tosin on kasvattanut suosiotaan hyvin hitaasti. Vuonna 1985 viisi prosenttia myydyistä alkoholijuomista oli viiniä, joskin vuoteen 2008 mennessä luku on noussut vain 16 %:iin. 

Vuonna 2008 lähes puolet nautitusta alkoholista oli olutta, ja vain 25 % väkeviä juomia. Suomessa alkoholin kulutus on kuitenkin jaoteltu erittäin epätasaisesti. Tilastojen mukaan vain kymmenesosa suomalaisista juo yli puolet kaikkien suomalaisten alkoholin kulutuksesta. Osa ei nimittäin juo ollenkaan ja suurin osa osaa käyttää alkoholia kohtuullisesti.